Peguam Syarie bukan Islam?

22 Jun

Hari ni keluar berita tentang peguam Syarie boleh daripada bukan Islam. So ini pendapat saya yang telah saya post di Facebook.

“Peguam bukan hakim. Ini terpakai sama ada dlm “Law” or “Syariah”, sama sahaja.
Bukan Islam nak jadi Syarie lawyer..? Pada sy itu bukan satu kesalahan.

Peguam itu membela dan mendakwa, bukan menghukum. Yang pasti kerja menghukum adalah hakim; yang WAJIB Islam, bukannya peguam.

Peruntukan undang2 pun kata yg Perkara 10 Kaedah-kaedah Peguam Syarie 1983 yang mewajibkan peguam syarie adalah Islam, adalah ultra vires. Again, peguam itu membela dan mendakwa, bukannya buat judgement.

Keluar isu ni, teringat isu Victoria yg nak apply jd peguam Syarie. I think dlm Islam pun x de kata camtu, just ada syarat yg KETAT utk jadi HAKIM !”

So then, ada beberapa komen yang keluar yang memerlukan clarification, mungkin kenyataan/opinion saya tak jelas kot. But that’s just an opinion! Ishh~

Later, I was trying to have some research about that. Seriously it’s not that easy. I got the real point from a newspaper ‘talking’ about this issue, stated that, Datuk Seri Abu Samah Nordin, Hakim Mahkamah Rayuan, refer to the Seksyen 59. Peguam Syarie. (AKTA PENTADBIRAN UNDANG-UNDANG ISLAM (WILAYAH-WILAYAH PERSEKUTUAN). Impressive! My former law lecturer ‘like’ this comment of mine. Know what, it isn’t that easy to get his attention. Well said.

Image

Apa pun, ada juga pendapat yang boleh diambil kira dalam isu ini, saya quote:

“Kalian menetapkan peraturan dan undang2 bagi kemasukan peguam sivil di seluruh negara maka sekalian pelajar undang2 rakyat malaysia mematuhinya malah kalian juga menentukan pengiktirafan ke atasnya dengan prosidur tertentu. Malah terdapat sebilangan mereka menghabiskn masa lebih 5 tahun belajar undang2 sivil dan syariah seperti di USİM dan UNİSZA tetapi sehingga sekarang msih menunggu pengiktirafan untuk beramal sebgai peguam sivil, juga di tempat lain seperti KUIS dan sebagainya, tetapi kalian berbekalkan diploma lanjutan yang cuma dihabiskn dlm tempoh setahun, itupun sepruh masa, sudah cukup untuk mencabr praturan, undang2 dan juga badan perundangan yg menetapkn peraturan tersebut.”

-Mohd Khairul Anwar Ismail, Peguambela dan Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya, Peguam Syarie Mahkamah Syariah WP Kuala Lumpur.

Quite agreed, but still I am standing with my own view, even though I don’t have any qualification to have such own view to be fererred to. Freedom of speech.

Advertisements

One Response to “Peguam Syarie bukan Islam?”

  1. Anonymous June 25, 2013 at 12:47 pm #

    Awak banyak sharing. Keep it up. Banyak benda yang saya taktau jadi tau and khilaf adalah satu advantage. Kalau takde khilaf, takkan ada ijtihad. Btw, taktau pun awak dah banyak update ! Kalau tak, boleh baca. 😉 Semoga bermakna untuk ilmu ilmu awak. Ameen.

Comment here--->>>

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: