EGO: ADAKAH ANDA ?

14 Jun

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh..

Kali ni saya nak bercerita tentang satu sifat manusia yang pada saya, ia sangat-sangatlah annoying ! Hemm,, pernah tak terjadi pada anda yang pada ketika tu sedang berborak or what so ever, suddenly ada satu statement anda yang ditolak MENTAH-MENTAH ? Bila kita bagi materials as to prove it, then sekali lagi dia tolak MENTAH-MENTAH . Apa kejadah orang nie ?

Seriously perkara ni banyak kali terjadi pada diri saya yang apabila ada statement saya yang dia tak setuju, dengan lantang dia membantah . Wow ! So then give me your proof…? Nak tau apa dia cakap???

“Ah ! takde, takde.. Aahhhhhh!!!” Hello~ if you can’t give me your evidence then don’t try to interfere my words unless you have the proof to prove it ! Huh, dah lah tiba-tiba reject statement orang dan apabila diminta bukti, tak ada bukti~ Well

PERNAH ?

Pernah tak anda melalui situasi sebegini ? Adakah anda termasuk dalam golongan seperti saya…., atau seperti ‘dia’ ? Seriously, bagi yang termasuk dalam golongan orang yang menjadi mangsa ni(macam saya),, apa boleh buat. Just move forward dan tinggalkan je orang yang annoying ni. Jenis manusia yang sebegini adalah manusia yang bersifat EGOIST pada tahap yang tertinggi sehingga tidak mahu kalah(walaupun tiada bukti~), walau apa pun terjadi. Bersumberkan modal suara yang LANTANG bagi menakut-nakutkan kita(of course orang macam kita ni tak suka kecoh-kecoh) just senyapkan diri dan cuba mengelak. Akibatnya ‘dia’ menganggap bahawa dia telah menang…, WALAUPUN TANPA BUKTI . Orang yang macam nie sebenarnya ingat bahawa dia telah menang, walhan dia kalah pada pandangan orang yang turut sama ada pada waktu itu. So just cool.. 🙂

Hem,, boleh tak kalau nak bagi kesedaran sikit ? Sikit jer….

VICE VERSA

Kalau anda pula sebenarnya tergolong dalam golongan yang satu lagi(‘dia’), anda dah tahu apa pandangan kami terhadap anda . You think you win. (actually ti just in front of your eyes) but realize, you’re such a loser in front of people eyes who were with you at that time. So kurangkan ego, jangan ego sangat, dengar pandangan orang lain, dan yang paling penting tolong jangan provoke orang lain dan menjadi mangsa keegoan anda…

‘Dia’ . Itulah dia manusia yang bersifat ego dan perlu dibanteras supaya orang yang berilmu dan beramal pada jalan yang benar ini berjaya… *(maaf, penulisan agak berserabut… Insya Allah next time it’s gonna be better for the other writing… Thank you very much) 🙂

Advertisements

One Response to “EGO: ADAKAH ANDA ?”

  1. Firdaus Azman June 19, 2012 at 7:05 am #

    ?

Comment here--->>>

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: