Archive | June, 2012

Tips for husbands- Things your wife wants from you: ~♥~..

16 Jun

♥ As a Muslim husband, you should know that women tend to be more romantic than men. They like to hear tender words, to be praised, to feel that they are being cared for, to be the main concern of their husbands and the one to whom he directs his ardent love. You love your wife and your heart is full of love for her, but she does not hear anything of it. You begrudge the tender words she needs and the praise she deserves.

♥ She deserves that you listen to her, praise her, and sympathize with her when she is troubled. She really needs this. She cannot ask anyone else for such things; she is a good believer and a sincere wife who can never ask another man for such emotions. Do you like her to be miserable? Do you accept that she suffers thirst although water is near but you keep it from her? You should know that her need for compliments and tender words is as real as her need for sustenance, clothing, and other things that you believe to be the source of happiness.

Image

♥ Once, the Messenger (peace and blessings of Allah be upon him) was sitting with one of his Companions when another man passed by them. The man who was sitting with the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, “I love this man (for Allah’s sake).” The Prophet (peace and blessings be upon him) said, “Have you told him?” The man replied in the negative. So the Prophet said, “Go and tell him.” Thereupon, the man stood up and said to the other man, “I love you for Allah’s sake.” The other replied, “May Allah, for Whose sake you love me, love you.” (Reported by Ahmad)

Thus, I would like to ask you who is more worthy of such feelings than the man with his wife and the woman with her husband?

♥ `A’ishah (may Allah be pleased with her) said, “It would happen that Allah’s Messenger (peace and blessings of Allah be upon him) would take a utensil containing food, give it to me while I was having my menstrual period, and adjure me to eat from it. Then he would take the vessel being keen to put his mouth on the same place I put my mouth on.” Of course, the Prophet did this as a kind of compliment and to let his wife feel his affection. `A’ishah also swore that the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) used to do the same when drinking water. She would drink then he would take the utensil and drink from it, putting his mouth where she had put hers.

Image

By doing such things, the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) intended to guide his nation as to how the relation between the spouses should be, how affection and mercy can last between them, and how the husband can talk gently and play with his wife.

♥ It does not take much effort on your part to learn:

– to say “I love you” every day,

– to take her a small gift now and then,

– to phone her from work just to say “I love you,”

– to take her out alone now and then even if only for a walk, or in other ways to show your affection.

Such small steps can go a long way to making her happy and strengthening your marriage.

 https://www.facebook.com/groups/257778217583316/permalink/461599210534548/

Advertisements

EGO: ADAKAH ANDA ?

14 Jun

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh..

Kali ni saya nak bercerita tentang satu sifat manusia yang pada saya, ia sangat-sangatlah annoying ! Hemm,, pernah tak terjadi pada anda yang pada ketika tu sedang berborak or what so ever, suddenly ada satu statement anda yang ditolak MENTAH-MENTAH ? Bila kita bagi materials as to prove it, then sekali lagi dia tolak MENTAH-MENTAH . Apa kejadah orang nie ?

Seriously perkara ni banyak kali terjadi pada diri saya yang apabila ada statement saya yang dia tak setuju, dengan lantang dia membantah . Wow ! So then give me your proof…? Nak tau apa dia cakap???

“Ah ! takde, takde.. Aahhhhhh!!!” Hello~ if you can’t give me your evidence then don’t try to interfere my words unless you have the proof to prove it ! Huh, dah lah tiba-tiba reject statement orang dan apabila diminta bukti, tak ada bukti~ Well

PERNAH ?

Pernah tak anda melalui situasi sebegini ? Adakah anda termasuk dalam golongan seperti saya…., atau seperti ‘dia’ ? Seriously, bagi yang termasuk dalam golongan orang yang menjadi mangsa ni(macam saya),, apa boleh buat. Just move forward dan tinggalkan je orang yang annoying ni. Jenis manusia yang sebegini adalah manusia yang bersifat EGOIST pada tahap yang tertinggi sehingga tidak mahu kalah(walaupun tiada bukti~), walau apa pun terjadi. Bersumberkan modal suara yang LANTANG bagi menakut-nakutkan kita(of course orang macam kita ni tak suka kecoh-kecoh) just senyapkan diri dan cuba mengelak. Akibatnya ‘dia’ menganggap bahawa dia telah menang…, WALAUPUN TANPA BUKTI . Orang yang macam nie sebenarnya ingat bahawa dia telah menang, walhan dia kalah pada pandangan orang yang turut sama ada pada waktu itu. So just cool.. 🙂

Hem,, boleh tak kalau nak bagi kesedaran sikit ? Sikit jer….

VICE VERSA

Kalau anda pula sebenarnya tergolong dalam golongan yang satu lagi(‘dia’), anda dah tahu apa pandangan kami terhadap anda . You think you win. (actually ti just in front of your eyes) but realize, you’re such a loser in front of people eyes who were with you at that time. So kurangkan ego, jangan ego sangat, dengar pandangan orang lain, dan yang paling penting tolong jangan provoke orang lain dan menjadi mangsa keegoan anda…

‘Dia’ . Itulah dia manusia yang bersifat ego dan perlu dibanteras supaya orang yang berilmu dan beramal pada jalan yang benar ini berjaya… *(maaf, penulisan agak berserabut… Insya Allah next time it’s gonna be better for the other writing… Thank you very much) 🙂

ILMU, MANFAAT

12 Jun

Ilmu, ilmu, ilmu….!!!! Apa nie ? Penting sangat ke ilmu nih? Seriously, PENTING! Sangat2 penting . Why ? Ok la, sebelum saya explain more about ilmu ni, cuba kita renung2kan sekejap or take a minute apa yg keluar dari kepala kita yg bijak ini dengan keyword ini, “ILMU”…. Belajar? Pergi sekolah ? Buat homework ??? Heyy come on…!!! Jangan jadikan fikiran tu macam budak-budak ok, please think further….

Kita lihat pada zaman teknologi modern dan era global masa kini, penguasaan terhadap ilmu itu tersangat-sangat penting(bak kata kawan2 kat U*IM, penting ‘jiddan’!) 😀 Siapa yang mahu tertinggal dalam kemajuan arus teknologi dan permodenan yang sedang berkembang pesat nih?! Tiada sesiapa, tiada sesape yang mahu… Nak jadi b#d## ke ? Ohh,, tidak sama sekali… Jadi nak tau apa saya buat???

Image       huhhh ?

KACAK ?

Percaya tak kalau saya kata lelaki yang banyak baca buku plus dada yang penuh dengan ilmu ini kacak ? hhehee… kacak itu bukan milik mutlak lelaki Korea jer lah ! Lihat tokoh-tokoh yang agak sinonim dengan kita ini, semuanya high educated persons taw ! (sebagai orang Malaysia saya sungguh bangga~ )

Image

KENAPA TAK NAK ?

Walaupun begitu, tidak mudah sebenarnya untuk membaca lebih-lebih lagi bahan-bahan ilmiah, apatah lagi buku-buku teks sekolah yang tebal-tebal tu. “Malas !” tu lah ayat biasa yang kita selalu engar daripada budak2 sekolah ni…“Komik tu sukalah baca~” kata mereka lagi.

Tidak dinafikan saya,  I mean kita pun suka juga baca komik, kerana bukan buku-buku ilmiah sahaja yang boleh menambah ilmu kita, tidak terkecuali buku-buku komik yang biasanya menjadi kegemaran. Tidak banyak, sedikit itu pun masih dikira sebagai ilmu, boleh dimanfaatkan plus ianya juga adalah hiburan rohani asalkan tidak melalaikan…

KAITAN

Dari perspektif agama kita boleh lihat bahawa Islam sangat-sangat mementingkan ilmu pengetahuan. Kenapa ? Kerana tanpa ilmu, segala yang dilakukan itu boleh mengakibatkan kegagalan.. TAK PERCAYA ? Cuba try test…~ Juga ianya tak mampu untuk mencapai kepada matlamat yang sebenar iaitu mencari keredhaan Allah…

Firman Allah:

Katakanlah, “Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?” Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pengajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang sempurna akalnya.”

Secara amnya, adakah sama orang yang mengetahui dengan orang yang tak mengetahui ? Jelas sekali, sudah tentu TIDAK ! Jadi, nak jadi orang yang berilmu atau tidak ?

Jika tujuan utama menuntut ilmu itu betul dan tepat, iaitu mencari keredhaan Allah maka janganlah disalahgunakan untuk tujuan kemungkaran seperti yang dinyatakan Rasulullah dalam hadith riwayat at-Tarmizi dan Ibn Majah.

Daripada Ka’ab bin Malik, katanya: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda bermaksud :

“Sesiapa yang menuntut ilmu (agama) untuk menyaingi ulama, atau berbahas dengan orang jahil, atau supaya dengan ilmu itu wajah orang ramai tertumpu kepadanya, maka Allah masukkan dia ke dalam neraka.”

Kesimpulannya, let us together menuju ke arah keredhaan Allah s.w.t di dalam salah satu cabang rahmat-Nya ini iaitu menuntut ilmu kerana Allah subhanahu wata’ala. Maha suci Allah yang menciptakan langit dan bumi dan seluruh isi di dalamnya yang penuh dengan ilmu dan hikmah sama ada tersembunyi mahupun yang jelas untuk kita sama-sama mengkajinya dan memanfaatkannya, juga mengutip dan mengumpul ilmu-ilmu yang ada pada ciptaan-Nya ini… Semoga Allah mengampuni kita semua….

HARGAILAH

10 Jun

Di mana kemewahan telah dijadikan dasar dalam suatu bangsa, di sana telah tersurat kejatuhan bangsa itu. Jangan tertipu dalam kesenangan dan gelisah di waktu sukar. Bersukacita kerana kesusahan yang kecil itu perlu bagi manusia kerana inilah sifat orang yang kaya hati, tetapi anak yang selalu diberikan kehendaknya akan miskinlah hatinya. (Hukamak)

ILMU DAN PERJUANGAN

9 Jun

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh..

Dalam penulisan saya yang pertama ini ingin sekali saya berkongsi serba sedikit mengenai ilmu since baru sahaja dapat tahu result final exam… Penulisan ini dengan hinanya diri saya mengutip kata-kata daripada tokoh-tokoh cendikiawan terhadap ilmu pengetahuan… 🙂

 

Image

KESEDARAN

Ketahuilah, perjuangan hidup kita ini memerlukan pengorbanan yg sangat2 besar lebih-lebih lagi dalam menuntut ilmu. Ada orang yg hidup tapi mati, tidak menunjukkan manfaat kepada manusia lain sedangkan ada orang yang dah pun mati tapi masih hidup, iaitu orang yang banyak menyumbang kepada keperadaban manusia dan bermanfaat kepada yg lainnya.

Sebuah kata-kata hikmah yang dipetik dari seorang cendikiawan Islam;

>>>Orang yang berilmu menyedari bahawa;

  •   Timbulnya keinsafan daripad perasaan,
  •   Timbulnya kemahuan daripada keinginan,
  •   Timbulnya keyakinan daripad kepercayaan,
  •   Timbulnya kemajuan  daripada perubahan,
  •   Timbulnya kepandaian daripada kerajinan,
  •   Timbulnya kebersihan daripada kebersihan,
  •   Timbulnya cinta daripada mata,
  •   Timbulnya dengki daripada iri hati,
  •   Timbulnya kekuatan daripada persatuan,
  •   Timbulnya bencana daripada kebodohan,
  •   Timbulnya kesusahan daripada kemiskinan….

MATI HATI

Imam al-Ghazali pernah berkata, ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada dunia. Barangsiapa yang mengetahui hal ini, ia tidak akan melepaskan yang lebih utama hanya kerana untuk mengambil yang nista.

Apa itu mati hati? Imam Hasan al-Basri menyatakan siksa bagi orang yang alim(berilmu) itu ialah mati hatinya, iaitu mancari dunia dengan amal akhirat. Pada pandangan saya, sememangnya golongan yang sebegini wujud dalam masyarakat kita, menggunakan amal akhirat seperti solat, puasa sunat, untuk menunjuk-nunjuk supaya dikatakan alim dan warak yang pada hakikatnya dia hanya sekadar mahukan tumpuan dunia bertopengkan amalan akhirat.

Bagi mengelakkannya, Imam Hasan al-Basri menyatakan: tuntutlah ilmu, tetapi tidak melupakan ibadah: melaksanakan ibadah, tetapi tidak melupakan ilmu…

Image

Dalam sebuah hadith, Rasul Junjungan menyatakan:

(Maksudnya) “Daripada Anas bin Malik r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Menuntut ilmu adalah satu fardu yang wajib atas tiap-tiap seorang Islam.”

Jadi, hukum menuntut ilmu itu wajib. Lihatlah bahawa Islam itu sangat2 mementingkan ilmu pengetahuan sehingga hukumnya adalah wajib ! So please take it serious, friends….

 

PELIHARA ILMU

Sesungguhnya apabila sudah berilmu maka ilmu itu perlu dijaga dengan rapi. Orang yang berilmu itu selalu menjaga kesihatan jawa dan ilmunya dengan cara:-

ü  Bergaul dengan orang yang mempunyai pengetahuan agama,

ü  Difikirkan dan dipertimbangkanterlebih dahulu sebelum membuat sesuatu,

ü  Menahan syahwat dan marah,

ü  Memeriksa cela diri sendiri,

ü  Membiasakan pekerjaan yg berhubung dengan fikiran

ü  Sabar dalam menghadapi sesuatu.

Firman Allah s.w.t:

(Maksudnya) “Allah akan meninggikan orang yang beriman antara kamu dan orang yang diberikan ilmu pengetahuan beberapa darjat.” (Surah Al-Mujadalah, ayat 11)

 

Akhir kata, hakikat ilmu itu diumpamakan seperti intan berlian, walaupun terletak di atas lumpur pasti akan bercahaya. Akan tetapi tahi ayam walaupun diletakkan di atas meja tetap akan berbau busuk. Sesungguhnya ilmu dan kepandaian itu adalah sahabat yang setia dalam hidup sampai kepada penghabisan umur kita… Wallahu a’alam…

Who should be your best friend ?

9 Jun

Bestfriend— is a person closest to your heart, a person where you can rely on, a person that makes you smile, a person that makes you laugh, a person that makes you think, a person that pushes you to the limit of your ability, a person that knows you well from your family, background, trait, how many are you in the family, how many pets you have, how many times a day do you eat, what are you up to, what are you doing, a person that can help you in everything that you can ask for.

In short, there should have tolerances between both of that kind of persons. ~ seriously .

Interesting

8 Jun

Image

%d bloggers like this: